Seniorencursus (50+) Frans en Cultuur

Voor wie 50 jaar of ouder is en niet te veel in de schoolbanken wil zitten. Ben je nog geen 50, maar heeft het wel je voorkeur om op deze manier Frans te leren. Dan ben je uiteraard ook van harte welkom. Want op deze manier beleef de Franse cultuur en geschiedenis "live"(en direct) en spelenderwijs leer je je ook uitstekend uitdrukken in het Frans. Op diverse momenten in het jaar wordt deze cursus aangeboden.  Tijdens deze cursus optimaliseer je je Frans of - als je beginner bent - maak je kennis met het Frans en leer je de taal spreken, terwijl je geniet van al het culturele dat Vichy en omgeving te hebben. En dat is niet niks! Vichy behoort namelijk in zijn geheel tot het Werelderfgoed! Van oudsher een kuuroord, het favoriete vakantieoord van Napoléon III, een unieke architectuur en een rijke geschiedenis, maken Vichy zeer de moeite waard. 

Cursusinformatie en Kosten

- De cursus duurt twee weken. Tijd genoeg om én goed Frans te leren én alle culturele aspecten van Vichy te leren kennen.

- Groep van 12 - 15 cursisten bij het ochtendprogramma.

- 36 lessen Frans plus een cultureel programma.

- Op de eerste dag van de cursus krijg je een niveautest om je in exact de juiste groep te plaatsen.

- Les van ervaren Franse docenten FLE (Français langue étrangère - Frans als vreemde taal).

- Gemoedelijke sfeer.

- Uitgebreid cultureel programma. 

Prijs voor de cursus van 2 weken per persoon: € 1502,=

Inschrijfkosten: € 85,=

Inbegrepen in de prijs

- Lesmateriaal

- Proeverijen

- Culturele uitstapjes

- Stagecertificaat

- Transfert van het station van Vichy naar je accommodatie indien je deze via ons hebt geregeld. 

Startdata

Inschrijven of meer informatie 

– van 4 tot en met 15 maart 2024
– van 15 tot en met 26 april 2024

– van 13 tot en met 24 mei 2024
– van 10 tot en met 21 juni 2024
– van 15 tot en met 26 juli 2024
– van 12 tot en met 23 augustus 2024

– van 16 tot en met 27 september 2024
– van 14 tot en met 25 oktober 2024

Bij het parc des sources

Inschrijven kan tevens met het complete inschrijfformulier hier op de site. Klik hier om naar het complete inschrijfformulier te gaan. 
In de ochtend heb je Franse les met je groepje van jouw niveau. In dit groepje zit je gemengd met mensen die de intensieve cursus volgen. De taallessen concentreren zich op het verkrijgen van de 4 belangrijkste taalkundige competenties (spreken, schrijven, luisteren en lezen). 

Echter, tijdens de lessen ligt de nadruk op conversatie opdat de cursist een niveau bereikt waarmee zij of hij zich prima zal kunnen redden in Frankrijk.

Na de lunch is er geen les meer en is het tijd voor de culturele activiteiten. Alle activiteiten van het culturele programma, zoals de excursies worden uitgevoerd met een minibus met een begeleider van het talencentrum. Er is geen topconditie nodig voor excursies te voet, zoals een stadswandeling. 

Vichy en de regio Auvergne-Rhône-Alpes verzorgen rondleidingen met gids op historisch interessante plekken vol Frans vakmanschap. Ontdek de mysterieuze kastelen van de hertogen van Bourbon, de Romaanse oudheden of de vulkanische vergezichten. Via Vichy ga je de facetten van de Franse geschiedenis begrijpen, van het Tweede Keizerrijk tot aan de Tweede Wereldoorlog, evenals de luxe waar Vichy nu nog van profiteert dankzij haar thermen, haar sportieve mogelijkheden en haar rijke gastronomie. 

  Voorbeeld Programma

  Week 1 - Semaine 1

  Zondag: aankomst op het station, transfer naar de accommodatie door een medewerker van het talencentrum, of aankomst met de auto. Een medewerker van het talencentrum wacht bij de accommodatie.

  Maandag: op ontdekkingsreis in Vichy - Lundi : visite découverte de Vichy.

  Dinsdag/mardi: (vrijwillige) deelname aan de activiteit van de culturele commissie, die per dinsdag en afhankelijk van het seizoen verschilt. Bijvoorbeeld: proeverij van Frans gebak - dégustation des pâtisseries françaises; samenkomst in de Club du Monde tegenover het talencentrum met biljart, een drankje, een gesprek - Après-midi au club du monde avec billard; Wijnworkshop - Dégustation et conférence sur les vins français; Proeverij van regionale producten - Dégustation des produits régionaux etc. etc. 

  Woensdag: bezoek aan Clermont-Ferrand, de hoofdstad van de regio Auvergne - Mercredi : visite de Clermont-Ferrand, capitale de la région Auvergne.

  Donderdag: wijnproeverij onder leiding van een sommelier - Jeudi : dégustation de vins français animée par un sommelier.

  Vrijdag of zaterdag: een kuur bij de beroemde spa Les Célestins in Vichy - Vendredi ou samedi : 1 séance de soins bien-être au célèbre spa des Célestins à Vichy.

  Zondag/dimanche: Vrij. De winkels in Vichy zijn elke zondag van het jaar geopend van 15 uur tot 19 uur, inclusief de supermarkten in het centrum.

   

  Week 2 - Semaine 2

  Maandag: bezoek aan Vichy met als thema "Van het tweede Keizerrijk tot aan de Tweede Wereldoorlog"- Lundi : visite thématique de Vichy, du second Empire à la Seconde Guerre mondiale.

  Dinsdag/mardi: (vrijwillige) deelname aan de activiteit van de culturele commissie, die per dinsdag en afhankelijk van het seizoen verschilt. Bijvoorbeeld: bezoek aan het hippodrome voor een paardenrenwedstrijd gesponsord door het talencentrum - Grand prix du Cavilam à l'hippodrome de Vichy. - naar een feestavond met levende muziek in een club langs de rivier (waar alle leeftijden door elkaar komen en de 50 plussers zeker niet in de minderheid zijn) - Fête de la musique au bar Le Chill; Een borrel in bar le Mirage langs de rivier - un verre d'amitié au bar Le Mirage; Jeu de boules voor beginners - Initiation à la pétanque etc. etc. 

  Woensdag: bezoek aan de stad Moulins, rijk aan kunst en geschiedenis - Mercredi: visite de Moulins, ville d’art et d’histoire.

  Donderdag: een diner in een gastronomisch restaurant met een docent van het talencentrum. Jeudi : dîner dans un restaurant gastronomique avec un professeur du CAVILAM – Alliance Française.

  Vrijdag/vendredi: einde cursus, uitreiking certificaat.

  Zaterdag/samedi: terug naar huis. Indien je in een gastgezin zit, zullen deze mensen je naar het station brengen. Vanuit een studio of hotel kun je een taxi of een Uber te nemen. Wie niet teveel bagage heeft kan ook lopen (ongeveer 10 - 15 minuten).