Onmogelijk alle activiteiten op sportief, cultureel en uitgaansgebied hier te benoemen. Voor een volledig overzicht ga je naar www.vichy-destinations.fr

Uit in Vichy - en plein air

De rivier l'Allier

De rivier de Allier biedt zomers veel vertier. Diverse stranden met voorzieningen zoals kleedkamers, strandwachten en strandtentjes bieden verkoeling op hete dagen. Bij het strand des Célestins is er zelfs een afgesloten pierenbad voor de allerkleinsten! Voor de grotere kinderen grenzen aan dit strand een volleybalveld, een basketbalveld en een waterspeeltuin.

Le Marindodouce - elektrische bootjes

Bij een barretje aan de Allier kun je elektrische bootjes huren. Je hebt geen vaarbewijs nodig om het bootje te besturen. Voor meer informatie ga je naar de site: Marindodouce

Het parc Napoléon III

Grenzend aan de rivier ligt het ruim opgezette park Napoléon III van ca. 13 hectare. Hier kun je van alles: wandelen, hardlopen, picknicken, of gewoon rusten en bijkomen van de hitte. Er staan 65 verschillende soorten bomen afkomstig uit verschillende werelddelen. 

Le petit train touristique 

Om een goede indruk te krijgen van Vichy, haar parken en haar wijken, inclusief de chalets van Napoléon III, en haar termen, kan je het beste een rit doen met le petit train, die gestationeerd is in het Parc des Sources. De rit duurt een klein uur en een bandje vertelt je - in het Frans - wat je allemaal ziet. 

Le parc des sources

In het hoogseizoen - van juni t/m september - zijn er regelmatig op zondagmiddag (16.30 uur), maar ook doordeweeks 's avonds,  gratis concerten in de kiosque à musique - de muziekkiosk in het park. Klassiek van het Harmonie orkest van Vichy, Franse Chansons, Engelse popmuziek, Latijns-Amerikaans... alles komt voorbij. 

Uit in Vichy - à l'intérieur

L'opéra

Overdag kun de opera bezoeken. Indien gewenst vertelt een gids je in het Frans of het Engels over de architectuur en de geschiedenis van de opera. Vrijwel elke avond zijn er voorstellingen van allerlei alloy in de opera. Het is natuurlijk een hele ervaring om zo'n voorstelling te bezoeken! Het programma vind je op internet en in de opéra zelf. 

Le musée de l'opéra

Het museum heeft het hele jaar door verscheidene tentoonstellingen en een vaste collectie. Bezoek de site voor meer informatie: musée de l'opéra

L'église Sainte Blaise, kleurrijke Art Déco en de zwarte Maria

In Vieux Vichy, het oude Vichy bij de Cavilam, staat de kerk Sainte-Blaise. Een enorm betonnen bouwwerk, met twee torens. Aan de binnenkant: een overdaad van Art Déco. De kerk is overdag altijd open. Meneer pastor en jonge (!) en oude nonnen rennen af en aan. Ik kan het weten. Mijn studio lag er pal tegenover. Vanuit de voordeur kon ik zo de kerk inrollen. Dat deed ik pas toen ik op vrijdag 14 juli prachtige gitaarmuziek hoorde. Toen ik naar binnen ging, was ik wel onder de indruk van de kleuren, pracht en praal, maar vooral van de kleurrijk aangeklede zwarte Maria! Het verhaal gaat dat tijdens de Franse Revolutie van 1789 haar hoofd gered werd door een kind. In de jaren '20 werd de kerk te klein en moest ze worden uitgebreid. De oude kerk werd geïntegreerd in de nieuwe kerk en dat is nog steeds zichtbaar. 

L'observatoire des poissons migrateurs

Geopend van 1 april tot 15 augustus. Een kijkje onder water in de rivier de Allier. Je kunt kiezen voor een rondleiding ('s ochtends) of je kunt op eigen gelegenheid kijken ('s middags) naar de zalmen die tegen de stroom in zwemmen op zoek naar een geschikte plek voor hun eitjes, naar de forellen, elften  en alen.

Le musée surréaliste François Boucheix

François Boucheix is geboren in 1940 in de Auvergne, de regio waarin ook Vichy ligt, in een arm gezin. Als zijn vader komt te overlijden moet hij aan het werk om het gezin te onderhouden. Hoewel hij nooit enig museum heeft bezocht of onderwijs in de kunst heeft genoten, schildert hij 's avonds na het werk. Zijn stijl is van een dromerig en kleurrijk surrealisme. Hij wordt ontdekt door grote schilders in Parijs en is sinds 1964 een succesvol schilder die exposeert naast grootheden als Salvador Dali en verkoopt in heel Europa. In dit museum staan een aantal van zijn kunstwerken. Het gebouw waarin het museum zich bevindt wordt ook wel L'Alhambra genoemd vanwege de vele neo-Moorse kenmerken. Voor meer informatie: François Boucheix