Ervaringen / Reviews

Intensieve cursus - grens A2/B1 niveau

De treinreis naar Vichy vanaf Rotterdam verliep heel soepel. Op het station werd ik opgehaald door een hippe vrouw van in de 50: mijn ‘gastgezin’. In een leuk rood autootje reed ze naar haar – ik mag wel zeggen – geweldige appartement langs de rivier. Een eigen kamer, een prachtig balkon met uitzicht over de rivier, op krap een half uur lopen van het talencentrum.

Ik had logis ontbijt geboekt. Er werd me direct gevraagd wat ik wenste te eten bij het ontbijt. Ik zou voor de niveautest vroeg op het talencentrum moeten zijn, om 8 uur. Mijn gastvrouw bood direct aan me voor deze eerste ‘schooldag’ even te brengen met de auto. Dat was super, ik heb het aanbod direct geaccepteerd.

Het klikte zo goed dat ik vanaf maandag gelijk de avondmaaltijd bijgeboekt heb om met mijn gastvrouw te gebruiken. Ik had gelezen dat dat kon. Zo kon ik eerst even kijken of het klikte met mijn gastgezin.

Tijdens de schriftelijke niveautest de volgende dag werd ik opgehaald voor een mondelinge test. De docente die ik sprak stelde vast dat mijn spreken en begrip niveau B1 was maar mijn grammatica A2. Omdat  ze wist dat ik het Frans vooral voor spreken nodig had koos ze een docent voor me uit die in een A2-klas het spreekniveau aanpast aan het niveau van de student. En die keuze is  me meer dan fantastisch bevallen!

Ik zat met mensen van verschillende leeftijden in een ochtendgroep met een geweldige docent. We moesten voortdurend Frans praten en er werd veel uitgelegd maar steeds gekoppeld aan heel originele werkvormen waardoor we ook heel veel gelachen hebben. Ik zat in de groep met een Japanner die aan zijn eerste baan begon, een gepensioneerde Japanse die al ruim dertig jaar in London woonde, een gepensioneerde Australische vrouw, een ondernemer uit Oman, een monnik uit Vietnam, een scholiere uit Zwitserland, een studente uit Korea en een jonge werkende vrouw uit Colombia. Echt een heel boeiend gezelschap!

In de middaggroep hadden we een iets andere samenstelling omdat een paar van mijn groepsleden de seniorencursus deden en dus niet mee deden aan de middaglessen. En ook hadden we dan een andere docente die wat minder bruisend was.

Tussen de middag at ik met mijn klasgenoten in het universiteitsrestaurant. Na de lessen was er drie van de vijf dagen nog een activiteit en wanneer niet dan wandelde ik door de prachtige stad of ging ik rustig wat drinken bij één van de vele horecagelegenheden langs de strandjes en velden van de rivier.

’s Avonds ging ik met mijn gastvrouw en de andere gaste (een Mexicaans meisje van 17) aan tafel en praatten we over van alles en nog wat. In het Frans natuurlijk. Naast de grammaticale kennis en vocabulaire die ik heb opgedaan, viel het me op dat ik na een paar dagen al eigenlijk heel veel verstond en kon praten zonder al te veel nadenken. Natuurlijk was dat niet foutloos, maar ik kon gewoon een gesprek voeren. Wat een geweldig gevoel is dat!

De week vloog voorbij. Ik heb het echt geweldig naar mijn zin gehad. Ik heb een drukke baan, maar voor een dergelijke talenreis maak ik zeker nog een keer tijd!

Anke, 58 jaar

Wat vond ik van mijn tijd in Vichy?

Ik heb genoten van het weer leerling zijn, het Frans praten met mensen uit heel veel verschillende culturen. Ik heb heel veel fouten gemaakt, maar daardoor erg veel geleerd. 

De cursus was goed opgezet voor mij, want ik wilde echt heel veel spreken niet alleen lezen en schrijven, want dat heb ik vroeger op school al geleerd.

De week begon met een test en daarbij kwam als eerste een gesproken tekst waarover vragen beantwoord moesten worden. Ik dacht: beantwoorden nadat ik geluisterd had, maar tijdens het luisteren had ik moeten antwoorden en dus kwam de tweede luistertest al toen ik wilde beginnen met het beantwoorden van de eerste. Duidelijk nog niet gewend aan het luisteren in het Frans. De twee laatste tests waren leesteksten met vragen en dat ging veel beter, want in mijn eigen tempo en een zin kon ik ook twee keer lezen als ik wou.

Voor mij was het beter geweest eerst te mogen lezen en daarna pas de luistertesten te maken. Maar ja, dat doen ze beslist niet zonder de reden in deze volgorde.

Het maakte mij onzeker, en tijdens de test werden er steeds mensen opgehaald om persoonlijk wat vragen te beantwoorden en dat leidde me heel erg af en tijdens mijn persoonlijk gesprek was ik erg onzeker en heb erg slecht gesproken.

Daarna ging ik naar mijn eerste groep en daar zaten veel giechelende meiden, maar ik dacht: dat gaat wel lukken. Maar toen ik me net geïnstalleerd had, kwam er iemand en haalde mij uit de klas met als reden: deze klas was wel erg jong en ik zou beter passen in een andere groep. In die andere groep kwam ik dus te laat binnen en ze waren al begonnen. 

Geen fijn begin, want ze waren om beurten een vraag aan het beantwoorden: op het bord stonden twee dingen: schrijven en spreken en ik dacht  dat de vraag was wat wil je leren, maar de vraag was, wat zijn je sterke punten. Dus meteen een niet zo geweldig begin, maar de sfeer was erg relaxed en binnen een paar minuten voelde ik me er thuis.

 De leraar was Michael en hij was erg goed. Zeer veel in beweging, (ik geloof niet dat hij tijdens de les één keer aan zijn bureau heeft gezeten), met leuke gevarieerde opdrachten en iedereen in zijn/haar waarde laten, met grapjes en uitdagingen. Er zijn een paar opdrachten die hij gaf, die ik ook goed bij mijn lessen Nederlands kan gebruiken!

Dat waren de ochtend lessen en ‘s middags was er atelier en dat werd gegeven door Marianne. Daar werd ook heel veel gesproken door de leerlingen en ze vroeg altijd door, met als motivatie: weet je het woord niet omschrijf het dan, maak er een verhaaltje van en ze zei regelmatig “ik ben een alien en weet dus niet wat dat betekent, leg het me alsjeblieft uit.” Ook werd er gediscussieerd en kleine toneelstukjes opgevoerd. Ondanks het feit dat er veel erg jonge mensen in de groep zaten (veel Mexicanen) werd er bijna niet in de eigen taal gesproken en werd er ijverig meegedaan. Iedereen was erg gemotiveerd en wilde zoveel mogelijk leren.

Regelmatig werd er tussendoor ook wat aan grammatica gedaan en bijna altijd ook meteen toegepast.

De middagpauze was voor mij erg lang (2 uur) maar in de mediatheek heb ik fijn kunnen lezen en rustig kunnen zitten. 

Het was prettig dat er Wifi was en iedereen was erg vriendelijk. 

De culturele activiteiten waren leuk en ik heb een uitstapje naar Clermont Ferrand gemaakt, deelgenomen aan  de rondleiding in Vichy, de wijnproeverij, de patisserie proeverij en de vernissage. Er was tweemaal een ontbijt, ook leuk.

Mijn gastgezin was geweldig! Ik werd ook daar “gedwongen” Frans te praten en dat was wat ik graag wilde. Het was een moeder en dochter en de dochter werkt en woont in Parijs, maar ze was een paar keer thuis. 

Er werd heerlijk voor mij gekookt en er werd rekening gehouden met al mijn wensen! Samen met mijn gastvrouw Michelle heb ik bijna elke avond een policier gekeken, jammer genoeg zonder ondertiteling, maar als ik het verhaal niet meer kon volgen werd het door haar uitgelegd. 

Ze nam me mee naar haar moeder die in een piepklein dorp woont, ik mocht mee met een rondleiding in en om het chalet van Napoleon III en naar een middeleeuws feest in een naburige plaats. Gezellig. Er werd elke donderdag gewassen en de was lag bij mooi weer ‘s avonds al opgevouwen voor me klaar.

Kortom, ik ben heerlijk verwend.

Na drie weken kwam mijn man en hebben we samen anderhalve week doorgebracht in de buurt van Clermont Ferrand, waar we dan ook een vriendin bezoeken en logeren in een oud landhuis. Toen merkte ik dat ik echt veel makkelijker praatte en gelukkig helemaal niet bang was fouten te maken!

Nu weer terug thuis raakt het Frans weer op de achtergrond, want het is weer de hele dag Duits. Gisteren was er hier een wijnfeest met ook een standje met Franse wijnen en mensen uit de partnerstad in Frankrijk en toen merkte ik dat ik weer schroom voelde om Frans te spreken, jammer.

Het is een heel verhaal geworden, maar ik hoop dat je er wat aan hebt!

Ik ben wel van plan regelmatige franse films te kijken. Heb je nog tips voor franse films op Netflix? Op TV5MONDE kijk ik af en toe of neem het op.

Alles bij elkaar heb ik het geweldig gehad, leuke mensen leren kennen en genoten!

Erica Menting

juni 2022

Un bain linguistique à Vichy!

Afgelopen week heb ik mijn vakantie in Vichy gespendeerd waar ik me weer helemaal heb kunnen onderdompelen in de Franse taal en cultuur. Dit alles om ervoor te zorgen dat mijn Frans op niveau blijft.
Met succes heb ik de één week durende cursus op de CAVILAM in Vichy afgerond. Gedurende de week heb ik verschillende lessen gevolgd in een ‘multiculturele klas’ met mensen uit o.a. de diplomatie en economie.
Het was heerlijk om een week lang de Franse taal overal om me heen te horen en in mijn favoriete taal te kunnen communiceren met mijn klasgenoten en mijn ‘famille d’accueil’.
Ik heb interessante nieuwe dingen geleerd, die ik ga gebruiken in mijn toekomstige lessen!
Op naar de volgende cursus in Frankrijk!

Sabien Nijman, docent Frans

februari 2022

Super Intensieve cursus in september

Op zondag ben ik met de trein naar Vichy gereisd. De reis verliep soepel en op het station van Vichy werd ik opgewacht door een chauffeur van de Cavilam die me naar mijn accommodatie bracht. Ik had een studio in het centrum van de stad, op loopafstand van de Cavilam. Diezelfde avond ben ik nog de stad in gegaan en heb op een terras kunnen genieten van live muziek. De volgende ochtend begon mijn cursus. Ik had me ingeschreven voor de super intensieve cursus. Mijn dagen waren goed gevuld  met zowel groeps- als privélessen. Ik zat in een leuke internationale groep studenten op B1 niveau. De voertaal is Frans, met iedereen. De docenten spraken geen woord Engels, of deden net alsof. En dat werkte, op een gegeven moment dacht ik zelfs in het Frans, en dat in een paar dagen tijd! Eten deed ik tussen de middag in het universiteitsrestaurant. ’s Avonds was ik veel minder moe dan ik verwacht had en ging ik nog de stad in om een terrasje te pikken. Op zo’n terras raakte ik vaak ook nog in gesprek met de lokale bevolking, erg leuk. Voor mij was het een geslaagde week waarin ik mijn niveau flink heb kunnen optimaliseren.

Jacob Visser uit Grou

september 2021

De culturele cursus tijdens Covid-19

We hebben het heerlijk gehad in Vichy. Zo’n goeie sfeer op de Cavilam, de groep was echt fantastisch. En wat geweldig al die diverse nationaliteiten, heerlijk.

Ach en wij waren natuurlijk de oudste deelnemers, hahaha. De andere cursisten deden een cursus van 3 maanden, voor het werk enz. Het was voor ons heerlijk leren, huiswerk maken en echt het gevoel van vakantie was er ook. In de middag de culturele activiteiten en we moesten gewoon roeien met de riemen die we hadden, maar iedereen van Cavilam doet geweldig haar/zijn best. Chloé is een erg leuke vrouw en de personen Gilliam en Christopher, van de activiteiten zijn echt top. De mensen van de receptie, de bibliotheek, iedereen is zo behulpzaam, en vriendelijk. Het is een open en goeie leeromgeving.

We zijn dik tevreden en we hebben zeker geen spijt dat we het nu in december hebben gedaan. 

We hadden een fantastische air B&B en daar hebben we geen spijt van gehad. Zeker in de winter is het toch behelpen met het leren en huiswerk maken in ons campertje. Daphne de docent was echt top, ze sprong in op datgene wat er in de groep ook leefde. Wij zijn beide wel erg blij dat het een gewoon een cursus in de klas was en niet digitaal, maar ja met deze corona periode is het overal moeilijk, nog even voor lief nemen en doorzetten.

Als je vraagt of wij iets aan de cursus hebben gehad, nou en of, we zijn gewoon weer een stapje verder en daar gaat het om. Er vallen weer puzzelstukjes op hun plekje. Kijk het zal nooit onze eerste taal worden, maar we kunnen ons aardig redden. 

Nee dit was een geweldige keuze. 

Mirjam en Marque Ghijsels

december 2020