Thermes les Dômes

In de Thermes les Dômes, gelegen op een steenworp afstand van le Parc des Sources, is het prestigieuze verleden haast tastbaar. De twee watertorens in neo-byzantijnse stijl staan nog fier overeind. Vichy is  niet zomaar een kuuroord.

Napoléon III

De Franse keizer Napoléon III en zijn gevolg kwamen met grote regelmaat kuren in Vichy. De keizer wilde zijn luxe standaard ook in Vichy handhaven. Sinds het Tweede Keizerrijk zijn tal van beroemdheden en illustere persoonlijkheden naar Vichy gekomen om te kuren. 

Het wonder der natuur

De wetenschap is ook geïnteresseerd in deze mineraalrijke warmwaterbronnen van Vichy. De bronnen vinden hun oorsprong ten oosten van de oude vulkanen in de Auvergne. Daar voeden ze zich met koolzuurgas om vervolgens 3000 - 4000 meter ondergronds te gaan, waar ze in contact komen met het magma. Al zijn de vulkanen al  lang uitgedoofd, het magma is er nog steeds. Het water van de bronnen bereikt op deze diepte een temperatuur van 135 - 145 graden. Op hun weg naar de oppervlakte verrijken de bronnen zich met mineralen en spoorelementen. De bronnen zijn bijzonder omdat - eenmaal aan de oppervlakte - het water omhoog spuit. 

Negen bronnen

De verschillende bronnen zijn vrij te bezoeken. Echter, niet elke bron is geschikt voor consumptie. Sommige bronnen worden gebruikt voor baden, anderen voor modderbaden, weer andere voor de verzorgingsproducten van het cosmetische merk Vichy. De meest beroemde bron is wel La source des Célestins. Van dit water wordt het wereldberoemde bronwater gebotteld. Het water van deze bron heeft een temperatuur van 22 graden. Het water van de la source de l'hôpital is het warmst: 84 graden Celsius. De temperaturen van de overige 7 bronnen liggen hier tussenin. 


Taaldolfijn Cursus Frans in Frankrijk Vichy
Taaldolfijn Cursus Frans in Frankrijk Vichy

Thermes le Callou en Thermes les Célestins

Naast de oude Thermes les Dômes die nog steeds in gebruik is, zijn er twee andere thermen, namelijk de Thermes les Célestins en de Thermes le Callou. Alle informatie over les cures thermales (de kuren) en les curistes (de kuurgasten) vind je op de website https://www.thermes-de-vichy.fr/ . Als je /en erachter typt in de balk bovenaan de site, dan krijg je de site in het Engels.