Frans studeren in het buitenland?

Met deze speciale intensieve cursus ben je voorbereid!

Ga je in Frankrijk studeren? Dat gaat niet zo maar! Naast je inschrijving, de vertaling van je VWO of gymnasium diploma, moet je ook toelatingsexamen doen via de ambassade. Dit is om te kijken of je Frans goed genoeg is om toegelaten te worden. Zelfs als je met vlag en wimpel voor dit toelatingsexamen slaagt, is het Frans op de universiteit van een ander kaliber dan het gesproken of zelfs het literaire Frans. Het is raadzaam je Frans goed op peil te hebben alvorens je naar je universiteit afreist. Bij de Cavilam in Vichy volg je daar een speciale cursus voor!

Erasmus uitwisseling: eerst naar de Cavilam!

Als je voor een kortere periode naar Frankrijk wil tijdens je studie in het kader van een Erasmus uitwisseling, is een verdieping van je Franse kennis ook aan te raden. Er hangt misschien minder van af, maar je hebt ter plaatse ook minder tijd om de taal te perfectioneren. Immers, vanuit Erasmus zelf wordt er geen intensieve taaltraining voor Frans aangeboden. 

4 weken intensief Frans op academisch niveau

Wat krijg je nu precies? Bij de Cavilam krijg je Franse les van native docenten met ervaring in het hoger onderwijs (18+). Je krijgt ook lessen die inzicht geven in het Franse hoger onderwijssysteem, die je bekend maken met de manier van les geven in het Franse hoger onderwijs, en je maakt kennis met een specifiek vocabulaire dat betrekking heeft op het Franse hoger onderwijs. 

Let op!

Het Franse onderwijs is totaal onderwijs dan het Nederlandse. Onderwijs - ook universitair onderwijs - in Frankrijk is gratis. Daar waar je in het Nederlandse onderwijs boeken, readers en een digitaal leersysteem (Blackboard, Moodle) tot je beschikking hebt, moet je het in Frankrijk veelal doen met een docent die praat en jij die aantekeningen maakt. Daarom bestaan de lessen bij de Cavilam ook uit het leren maken van aantekeningen in het Frans. Het Franse onderwijs is gek op de synthèse. Zowel à l'oral (mondeling) als à l'écrit (schriftelijk). Een Franse synthèse is geen samenvatting, zoals het woordenboek aangeeft, maar een ingewikkeld betoog waarin voors en tegens, oorzaken en consequenties beargumenteerd (moeten) , en dan ook nog volgens vaste regels. Hieraan worden ook lessen gewijd. Fransen zijn erg goed in het openbaar spreken. Ze worden daar al van jongs af aan (11 jaar: het eerste jaar op het collège - middelbare school) in getraind. Verschillende lessen zullen aan la prise de parole en public - het openbaar spreken  - worden gewijd. 

Je bent geen niveau B1... en nu?

De reden dat je minimaal B1 niveau moet hebben voor deze cursus is dat je de lessen dan niet of maar heel moeizaam kunt volgen. Kom jij dus niet verder dan een colaatje bestellen op een terras, dan is het raadzaam om voor deze cursus je kennis op te vijzelen. 

Intensieve Taaldolfijn cursus als voorbereiding

Je Frans op niveau brengen kan heel eenvoudig bij Taaldolfijn. In samenspraak met de Cavilam zorgt Taaldolfijn voor de juiste voorbereiding voor deze cursus. Je kunt kiezen voor Skye conversatielessen en / of verdieping met een virtuele cursus in het elektronische leersysteem van Taaldolfijn. Bij deze virtuele cursus is het mogelijk je via Skype te laten begeleiden. Het is ook mogelijk de cursus helemaal zelfstandig te doen. Voor meer informatie volg je deze link: Taaldolfijn.

Accommodatie / Verblijf

De Cavilam kan tegen gereduceerd tarief je verblijf regelen, variërend van een studio tot een luxe hotel. Ook is het mogelijk in een gastgezin te verblijven. Lees meer onder Cavilam-> Accommodaties.

Boeken en/of meer informatie

Wil je deze zomer nog naar Frankrijk om de cursus in Vichy bij de Cavilam te gaan doen of wil je meer informatie over de cursus of over de mogelijkheden bij Taaldolfijn. Vul dan onderstaand formulier in en wij nemen contact met je op.