Cavilam - een acroniem

Cavilam staat voor Centre d´Approches Vivantes des Langues et des Médias. Dit betekent Centrum Moderne Lesmethoden voor Talen en Media. Tot 2004 betekende Cavilam Centre Audiovisuel de Langues Modernes (Audiovisueel Centrum Moderne Talen), maar de huidige naam drukt beter uit waar de Cavilam voor staat, namelijk een centrum dat moderne (audiovisuele) lesmethoden gebruikt én aanbiedt om op een natuurlijke manier de Franse taal te leren.  

Cavilam - gerenommeerd Frans talencentrum

Elk jaar ontvangt de Cavilam zo´n 4000 studenten met gemiddeld 110 verschillende nationaliteiten. Ongeveer een kwart van alle studenten is zelf docent Frans. Het aanbod is enorm gevarieerd: intensieve en super intensieve cursussen met een lengte van 1 tot wel 36 weken; onderdompelingscursussen voor het bedrijfsleven, allerhande cursussen voor docenten Frans, voorbereiding op internationaal erkende certificaten zoals DELF en DALF  en de nieuwste cursussen voor enthousiaste hobbyisten: Français et gastronomie en de Cultuurcursus voor senioren. Voor een omschrijving en prijzen van alle Cavilam cursussen ga je naar Cavilam - > aanbod

Cavilam - historie

De Cavilam werd op 6 juli 1964 gesticht door de toenmalige burgemeester van Vichy in samenwerking met de universiteit van Clermont-Ferrand en de gemeente Vichy. Nog altijd zijn de Cavilam en le mairie - de gemeente - nauw met elkaar verbonden. Grote kans dat je tijdens je cursus uitgenodigd wordt voor een borrel op het prachtige stadhuis, met hapjes, drankjes en een toespraak van de burgemeester. 

In 2008 heeft de Cavilam het Label Qualité français langue étrangère ontvangen met de best mogelijke cijfers op alle geëvalueerde gebieden: opleiding, docenten, bedrijfsvoering,  locatie / gebouwen en gastvrijheid. 

Sinds 2012 maakt de Cavilam deel uit van het internationale netwerk van de Alliances Françaises en gaat verder onder de naam Cavilam - Alliance Française. Reden om zich bij de  Alliances Françaises aan te sluiten is de internationale naamsbekendheid die het netwerk geniet. De loco-burgemeester Vichy staat aan het hoofd van de Cavilam. De algemeen directeur is de heer Michel Boiron. 

Cavilam - studenten het hele jaar door

Hoewel er ook in de winter altijd enkele honderden studenten zijn, ligt de piek in de zomer, en dan met name in de maanden juli en augustus, tijdens de Europese zomervakanties. Vanwege de grote diversiteit aan nationaliteiten worden er in de zomer vaak culturele avonden georganiseerd in de tuinen van de Cavilam. 

Meer weten? Bekijk het cursusaanbod.